1. Birden fazla bebek taşıdığınızı hissedersiniz. Sezgilerinize ve rüyalarınıza kayıtsız kalmayın. Bazı ikiz anneleri ( veya daha fazlasının) en başından beri birden fazla bebek taşıdıklarını bildiklerini söylerler.
2. Mide bulantısını veya sabah bulantılarını daha fazla yaşarsınız. Eğer birden fazla bebek sahibi oluyorsanız, aynı zamanda hCG (human chorionic gonadotropin-gebelik hormonu) seviyeniz de yükselir. Yüksek hCG seviyeleri büyük olasılıkla sizde sabah bulantıları (veya bütün gün) nöbetleri meydana getirecek.
3. Diğer normal hamilelik belirtileri abartılı olabilir. İkiz bebeklere hamile olan çoğu kadın- ama hepsi değil- muhtemelen sistemlerinde dolaşan ekstra hormonlardan dolayı daha yoğun hamilelik belirtileri gösterirler. Göğüslerinizin çok hassas olduğunu, daha sık idrara çıktığınızı, her zaman aç olduğunuzu ve çok yorgun olduğunuzu fark edebilirsiniz. İkinci üç aylık dönemde, soluğunuzun kesilmesini, ellerinizin, ayaklarınızın şişmesini (ödem), alışılmışın dışında kilo almayı ve karnınızın büyümesini, ceninin haddinden fazla hareket etmesini tecrübe edebilirsiniz. Anemi ve düşük demir (hemoglobin düşüklüğü) de aynı zamanda ikiz veya daha çoklu hamileliklerde çok görülür.
4. İlk üç aylık dönemde süratle kilo alırsınız. İlk üç aylık dönemde averajın üzerinde kilo almanız birden fazla bebek taşıdığınıza dair ilk ipucunuz olabilir. Eğer iyi yiyorsanız, önemsemeyin. Amerikan Obstetrik ve Jinekoloji Dergisi’nin bir çalışmasında ikiz hamilelikleri için erken kilo almanın önemi vurgulanıyor, onun için ilk iki üç aylık dönemde kilo alımının doğum kilosu üzerinde en büyük etkiye sahip olduğu bulunmuştur.(Amerikan Obstetrik ve Jinekoloji Dergisi 1998; 179: 1155-1161)
5. Gebelik süresi için büyük ölçülürsünüz. İlk kontrolünüzde size uterusunuzun (rahminizin) randevular için geniş olduğu söylenebilir. Eğer son adet döneminiz haftalık gebe olduğunuzu gösteriyorsa, uterusunuz 10 veya 12 haftalık kadar olabilir. Bu sizinle ilgilenen insanı ültrason istemeye teşvik edebilir. Hamileliğiniz ilerledikçe, eğer birden fazla bebek taşıyorsanız, dip yüksekliğiniz ( rahim ölçüsü) gebelik dönemine göre sürekli olarak daha geniş olacaktır. Bir uterus dönemi, bir bebekle, cinsel organ ölçüldüğünde 38-40 cm yüksekliğe ulaşırken, ikiz bebek hamileliği döneminde 48 cm.’ye kadar genişleyebilir.
. Yüksek AFP seviyesine sahip olduğunuz söylenir. Bebek büyüdükçe bebeğin salgıladığı ve annenin kanında bulunan Alfa fetoproteinin (AFP) seviyesi birden fazla bebek olduğunda yükselebilir. (Nöral tüp hataları gibi başka nedenlerden dolayı da yükselebilir.) Bu kan örneği normal olarak son adet döneminizden 16 ila 18 hafta sonra verilir. Alpha fetoprotein testleri ikiz hamileliklerdeki kusurların yarısından fazlasını ortaya çıkarır.
7. Sürekli yükslen hCG değerleriniz olduğu söylenir. Human Chorionic Gonadotrophin (hCG), döllenmiş yumurta ve koryonik çıkıntı tarafından üretilen bir hormondur. Plasenta gelişene kadar hamileliği sürdürmek için buna gereksinim duyulur. Bir adetiniz bile gecikse, kanınızda veya idrarınızda bulunabilir. Normal olarak, tek bebekli hamileliklerde, ilk haftalarda hCG’nin kan (serum) konsantrasyonları sürekli artar, her iki üç günde bir iki katına çıkar. hCG seviyeleri ikiz veya daha çoklu hamileliklerde daha yüksek olabilir.
8. Doktorunuz iki cenin kalp atışı duyar. İki ayrı kalp atışı doktorunuzun ofisinde 12 hafta civarında Doppler’le ayırt edilebilir olabilir, 28. hafta civarında karın muayenesi yapılırken iki cenin kafası ve birden fazla küçük bölümler ayırt edilebilir.
9. Positif bir ültrasonunuz var. Eğer ikizlere hamile olduğunuzdan kesinlikle inanıyorsanız, ültrason hamilelikte çok daha erken yapılabilir. Yetenekli bir ültrasoncuyla, iki gebelik kesesi, iki embriyo ve iki farklı cenin kalp atışı son adet döneminin ilk gününden altı hafta sonra görülebilir. Çoğu ikizler beş hafta kadar erken teşhis ediliyor- son adet döneminizden sonra sadece bir hafta adetiniz geciktiğinde