Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, bebeklerin sağlıklı gelişimi için aldığı gıdalar kadar güneş ışığının da önemli olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Küçüködük, D vitamininin kemik gelişimi için önemli olduğuna işaret etti.
D vitamini eksikliğinde raşitizm hastalığının geliştiğini belirten Prof.Dr. Küçüködük, raşitizmli bebeklerin bıngıldağının geç kapandığını, dişlerinin geç çıktığını, oturmasının ve yürümesinin geciktiğini, kemik gelişiminin ise bozulduğunu söyledi.
"Bebeğin sağlıklı gelişimi için aldığı gıda ne kadar önemli ise güneş ışığı da o kadar önemlidir" diyen Prof. Dr. Küçüködük, çocukların çok sıcak ve çok soğuk olmayan havalarda, günde en az 2 saat kadar dışarı çıkarılarak güneş ışığından yararlandırılması gerektiğini söyledi.
Yaz aylarında 2-3 aylık bebeklerin güneş ışığından yararlandırılabilmeleri için rüzgarsız havalarda çıplak olarak güneşte tutulmaya başlanabileceğini bildiren Prof. Dr. Küçüködük, çocuklara güneş banyosu yaptırılırken dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:
* Bebek güneşe çıkarılırken baş ve gözleri korumak için güneş başlığı giydirilmelidir.
* Yazın güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arasında çocuklara güneş banyosu yaptırılmamalıdır.
* Güneş banyosuna ilk gün 2 dakika ile başlanmalı her gün 2'şer dakika artırılmak sureti ile 30 dakikayı geçmemek kaydı ile güneş banyosu yaptırılmalıdır.
* Güneş banyosu yaptırılırken fanila ve şapka giydirilmeli ve çocuklar güneşin altında kesinlikle uyutulmamalıdır.
Prof. Dr. Küçüködük, daha büyük çocukların ise yaz aylarında çıplak olarak güneş banyosunun 45 dakikayı geçmemesi gerektiğini vurguladı.
Güneş çarpmalarına dikkat
Güneşin yararlı olduğu kadar zararlı olabileceğine de dikkati çeken Prof. Dr. Küçüködük, yaz aylarında çocuklarda güneş çarpmalarına karşı dikkatli olunmasını istedi.
Çocuğun uzun süre güneşlendirilmesinin deride kızarıklığa, acı hissi oluşmasına, fazla etkilenmiş bölgelerde cildin su toplamasına, başağrısı, kusma, ateş ile seyreden güneş çarpmasına yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Küçüködük, bu durumda acilen doktora başvurulması gerektiğini bildirdi.
Güneş çarpmalarında çocuğun cildi soğuk ve nemli ise gölge ve serin bir yere yatırılıp bacaklarının yüksekte tutulması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Küçüködük, deri kırmızı bir renk almış, sıcak ve kuru ise soğuk su altında tutulduktan sonra çocuğun serin ve gölge bir yereyatırılıp ateşi düşünceye kadar soğuk suya batırılmış bir bezle vücuda kompres uygulanması gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Küçüködük, çocuklarda güneşin zararlı etkilerini azaltmak için hassas ciltler için geliştirilmiş yüksek koruma faktörlü güneş losyonlarının, doktor önerisi ile kullanılabileceğini söyledi.