Çocukların doğasında sürekli olarak sınırları zorlamak vardır. Anne babaların kararlı, soğukkanlı ama anlayışlı tavırları çocuğun kaygı ve korkularını yenmesine yardım eder
Çocuğun karşısında çaresiz bir anne babayı görmesi onun içinde bulunduğu durumu aşılamaz bir durum olarak algılamasına neden olur.
Okula yeni başlayacak çocuklarda görülen okuldan korkmanın nedeni nedir?
Okula gitmeyi reddetmenin çocuklar arasında oldukça yaygın olmasıyla birlikte en fazla görüldüğü yaş aralığı 8-13 yaş aralığıdır. Genel olarak bakıldığında çocuğun okula gitmeyi reddetmesinin nedeni evden/anne-babadan ayrılma kaygısıdır. Özellikle daha küçük olan çocuklar için ayrılma çok da alışık oldukları bir deneyim değildir. Yeni bir yere taşınma, aile içinde yasın yaşanması, boşanma gibi faktörler çocuğun okul fobisini güçlendiren nedenlerdir.
Okul fobisinin belirtileri nelerdir?
Çocuk okula gittiğinde hatta daha okula gitmeden önce onun için dayanılmaz olan kaygı ve korkular yaşar. Bu korku ve kaygılar hem okul hem de aile kaynaklı strese verilen tepkilerdir. Çocuğun okula gitmemek için kendince nedenleri vardır. Öne sürdüğü bahaneler arasında karın ağrısı, kusma gibi fiziksel şikayetler de olabilir.
Bu konuda aileler ne yapmalıdır?
Çocukları okul fobisi yaşayan anne ve babaların, çocuklarının sınıf öğretmeni ve okulun rehberlik servisi ile işbirliği içine girmeleri gerekir. Bu işbirliğinin aynı zamanda çocuğun, okul ve aileyi aralarında ilişkinin olduğu bir bütün olarak algılamasını sağlayarak okula uyumunu kolaylaştırır.
Öncelikli olarak anne babaların çocuklarını ısrarla okula götürmeleri, gerekirse sınırlı olarak çocuklarının yanında beklemeleri gerekir. Bir gün okula götürülmeyen çocuk, sonraki günlerde de sürekli olarak şansını denemek isteyecektir. Çocukların doğasında sürekli olarak sınırları zorlamak vardır. Anne babaların kararlı, soğukkanlı ancak anlayışlı tavırları çocuğun kaygı ve korkularını yenmesine yardım eder. Çocuğun karşısında çaresiz bir anne babayı görmesi onun içinde bulunduğu durumu aşılamaz bir durum olarak algılamasına neden olur. Eğer okul-aile işbirliği ile sorun çözülemiyorsa mutlaka dışarıdan bir uzmanın yardımına başvurmak gerekiyor. Zamanında aşılmayan okul fobisi artarak devam edebilir. Bu da çocuğun tüm akademik yaşamını, onun öğrenme ile olan ilişkisini etkileyebilir.
Annelerin her gün çocuklarını okul kapılarında beklemeleri doğru mudur?
Anne babaların okul kapılarında beklemeleri doğru değildir. Okuldan ayrılamayan anne aslında çocuğundan ayrılamamaktadır. Bu da çocuğun ayrılmasını, bağımsızlaşmasını okulla uyumunu etkileyecektir. Anne babaların çocuklarına kendilerinden emin bir şekilde soğukkanlılık ve kararlılıkla hoşçakal diyebilmeleri gerekir.
Okula alışmanın zor olabileceği riskine karşı okul öncesinde yapılması gereken şeyler var mıdır?
Çocuğun okul için duygusal olarak hazırlanması gerekir. Çocukla birlikte okulun ziyaret edilmesi, öğretmeni ile tanıştırılması çocuğun kendisi için yeni olan bu deneyime duygusal ve zihinsel olarak hazırlık yapmasını sağlar. Ayrıca okul araç ve gereçlerinin birlikte alınması, çocuğun kullanacağı malzemeleri kendisinin seçmesi de heyecan duymasını sağlar. Aile çevresinden okula giden çocukların örnek gösterilmesi çocuk için bir rol model oluşturacağından, okula başlaması ile doğacak kaygıları ile başa çıkmasına yardım eder