Gebelik ve Emzirme Döneminde Oruç Tutulabilir mi?
Dinimizin gereklerinden olan oruç, gebelik süresince bebek ve anne adayına etkileri açısından bilimsel çalışmalarda çok az ele alınmıştır. Hamilelik ve oruç ilişkisi ile ilgili yayınlanan çalışmalar daha çok, kendi isteğiyle oruç tutmuş insanlardan elde edilen verilere dayanmaktadır.
Gebelik ve oruç ilişkisi ile ilgili, bilimsel veriler eksik olmasına karşın hamilelik süresince kan şekerinin düşme eğilimin artmış olması ve annenin karnındaki bebeğin ihtiyaçlarının gün geçtikçe artması nedeniyle, gebelik ve emzirme dönemi oruç tutmak için uygun bir dönem olarak kabul edilmemektedir.
Oruç tutulması vücudun enerjiden yoksun kalmasının yanında sıvıdan da yoksun kalmasıyla anne adayında halsizlik, bayılma hissi gibi durumlara neden olacak, haftalık alınması gerekli kilo miktarı alınamayabilecek ve idrar yolu enfeksiyon riskini artacaktır.
Ancak müslüman ülkelerinde, hamile iken oruç tutan birçok anne adayı vardır ve bu dönemi bir sorun yaşamadan atlatmaktadır. Ancak oruçla birlikte düşen kan şekerine bir tepki olarak oluşan yağ hücresi yıkımı ve devamında kanda biriken keton adlı maddelerin, anne karnındaki bebeğe geçtiğinde onun beyinsel gelişimini nasıl etkileyeceği tam olarak araştırılmış bir konu değildir.
Sonuç olarak, oruç tutulması doğal bir yaşam sürecinden geçici olarak uzaklaşılan bir durumdur. Yetişkin ve sağlıklı bir insan bu geçici dönemi sorun yaşamadan atlatabilir. Ancak gebelik ve emzirme dönemleri, herhangi bir hastalık durumu sayılmamasına rağmen beslenme ve sıvı tüketiminin istikrarlı ve dengeli bir şekilde sürdürülmesi son derece önemlidir.
Emzirme döneminde ise yeni doğan bebeğin yalnızca anne sütüyle beslendiği ilk aylarında, anne sütünün devamlılığının sürmesi ve bebeğin uygun kilo alması açısından düzenli beslenme ve sıvı alımı alışkanlığının sürmesi gebelik döneminde olduğu gibi son derece önemlidir