Loğusalık Dönemi
Loğusa dönemi doğumdan hemen sonra başlar ve 6 hafta sürer. Bu süre içerisinde pek çok anatomik ve psikolojik değişiklikler olur.
Bu dönemde enfeksiyon, kanama, toplardamarlarda pıhtılaşma eğilimi gibi ciddi komplikasyonlar ve depresyona kadar varabilen duygusal değişimler gözlenebilir. Annenin loğusa döneminde geçirebileceği loğusa enfeksiyonları hemen uygun şekilde tedavi edilmelidir. Bu enfeksiyonlar infertilite (çocuk sahibi olamama), kan zehirlenmesi ve hayati tehlike gibi ciddi sorunlar yaratabilir. Doğum sonrası kanamalar da mutlaka değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir. Göğüslerde dolgunluk, kızarıklık, ağrı, ateş olduğunda yine doktorunuzla görüşmeniz uygun olur. Toplardamarlarda oluşacak pıhtılar sonraki gebeliklerde tekrarlayıp, sorun yaratabilir. Doğum sonrası depresyonunun devam etmesi veya daha ağır bir tabloya dönüşmesi mümkündür.
Emziren annelerin yüksek proteinli bir diyet uygulaması uygun olur. Adet görmeden yumurtlamanın olabileceğini bilmeniz önemlidir.
Doğum sonrası;
* 38 derece ve üzerinde ateşiniz olursa,
* Karın ağrınız,
* Epizyotomi ve sezeryan dikişlerinde ağrı, şişlik, kızarıklık ve akıntı olursa,
* Göğüslerde hassasiyet, ısı artışı ve kızarıklık olursa,
* İdrar yaparken ağrı ve yanma, idrar torbasının boşalmadığı hissi olursa,
* Ayakta şişlik ve kızarıklık olursa,
* Saatte birden fazla ped kirlenirse, kötü kokulu akıntı veya pıhtılı kanama olursa,
* Doğum sonrası depresyonu bulgusu olabilecek duygulanım farklılıkları 3 günden fazla sürerse mutlaka hekiminizle konuşunuz