Erken doğum hakkındaki bu önemli bilgiler hayat kurtarıyor...
Günümüzde teknoloji çok ilerledi ve çok erken doğan bebekler bile yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yaşatılabiliyorsa da doğumun ne kadar erken olduğu daha sonra ortaya çıkabilecek sorunların esas belirleyicisidir. Yeni doğan ölümlerinin ve hastalıklarının en fazla nedeni erken doğumdur.Erken doğum; gebeliğin 24-36. hafta arasında sık rastlanan bir sorundur. Erken doğum 24 haftadan önce olursa düşük olarak adlandırılır. 37. haftadan sonra olursa zamanlı, mıad doğumdur.
Genellikle bunu tetikleyen şeyin ne olduğu tam olarak saptanamaz. Genelde erken doğum kuşkusu ile başvuranların yüzde 80'i yanlış alarmla gelir, ancak en ufak bir şüphede bile durumun kontrol altına alınması gerekir, çünkü doğumu geciktirerek kazanılan her saatin çok büyük önemi vardır. Her ne kadar teknoloji çok ilerledi ve çok erken doğan bebekler bile yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yaşatılabiliyorsa da doğumun ne kadar erken olduğu daha sonra ortaya çıkabilecek sorunların esas belirleyicisidir. Yeni doğan ölümlerinin ve hastalıklarının en fazla nedeni erken doğumdur.
ERKEN DOĞUMA YOL AÇAN NEDENLER NELERDİR?
Çoğu hastada sebep belirtisizdir. Ancak erken doğumu tetikleyen birçok risk faktörü vardır.
Bebekte olan anomaliler.
Rahim ve rahim ağzı anomalileri.
Çoğul gebelikler.
Bebeğin suyunun aşırı miktarda olması.
Anne yaşının ileri veya çok küçük olması.
Anne veya bebeğe ait enfeksiyon hastalıkları.
Zarların erken yırtılıp suyun gelmesi.
Annenin kötü alışkanlıkları (Sigara, alkol, uyuşturucu)
Daha önce erken doğum yapmış olması.
Anne karnında bebek ölümü ancak erken doğumların yüzde 50'sinde herhangi bir risk saptanamamıştır.
ERKEN DOĞUMUN NASIL FARKINA VARIRIZ?
Kasıklarda önceleri 15-20 dakika daha sonra daha sık aralıklarla kasılmalar başlar. Bu düzenli ve ağrılı kasılmalar rahim ağzında değişiklikler, açılma ve incelmeye neden olur... Bazen de hiçbir kasılma ve ağrı olmadan kanama veya %30'u suyun gelmesi ile başlar.