Sezeryan doğum, ceninin, karın ve rahim bölgelerine yapılan kesiklerle çıkartılmasıdır.
Sezaryan anestezi uygulanarak yapılan bir ameliyattır. Daha önceden sezeryan olan kadınların %60 ile %80'i sonraki hamileliklerinde güvenli bir şekilde vajinal doğum yapabilirler.
Amerika'da doğan bebeklerin yaklaşık olarak %25'i sezeryan ile dünyaya gelmektedir. Bazı ameliyatlar, normal doğumun tehlikeli olabileceği plasenta previa gibi durumlarda önceden planlanır. Sezeryanların birçoğu ise doğum sırasında ortaya çıkan ihtiyaçlar dahilinde gerçekleşir.
Kasılmalarınız serviksi yeteri kadar açmıyorsa ya da serviksin açılmasnı sağlayan diğer yöntemler (oksitoksin kullanımu gibi) de başarılı olmamışsa, doktorunuz sezeryan doğuma başvurabilir.
Sezeryan doğumun yapılabileceği diğer durumlar:
■ Ceninin kalp atış hızının incelenmesinde, çok fazla stres altında olduğu anlaşıldığında.
■ Serviksinizin ebatlarına göre bebek çok büyük olduğunda.
■ Bebek makat pozisyonupozisyonunda olduğunda ve bebeği döndürme çabaları başarılı olmadığında.
■ Üçüz ya da daha fazla çoklu doğum gerçekleşeceğinde.
Ameliyat için size sıvı vermek amacıyla damar yolu açılır, karın bölgesi silinir ve ameliyat sırasında ve sonrasında idrar çıkışım sağlamak için idrar yolunuza bir kateter takılır. Anestezi tercihleri arasında, bel altını uyuşturarak doğum sırasında uyanık olmanızı sağlayan spinal ya da epidural blok ile, sizi bayıltan genel anestezi yöntemleri vardır.
Karın bölgenizde kasık kemiğinizin üzerine bir kesik açılır. Bu kesik çoğunlukla yataydır (daha az fark edilerek iyileşen bikini hattı kesiği). Ama dikey de olabilir. İkinci bir kesik (genellikle yatay) de rahme yapılır.
Bebek ve plasenta bu kesiklerden çıkarılır. Rahimdeki kesik kapatılır ve dış kesik dikilir ya da kapatılır. Ameliyat yaklaşık olarak 1 saat sürer.
Ameliyattan sonra ağrılarınız için ilaç almaya devam edersiniz. Hastanede yatarken ve eve döndükten sonra bebeğinizden daha ağır bir şey kaldırmamaya dikkat edin. Yara iziniz kaşınabilir, uyuşabilir ya da kızarabilir.
Fazla rastlanmayan komplikasyonlar arasında iç kanama, pelvik enfeksiyon, kan pıhtıları, bağırsak bozuklukları ve bağırsak, mesane ve idrar yolu gibi organların hasar alması sayılabilir.