Bizim Mekan
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Bizim Mekan

Gebelik annelik kadınca tüm konular.
 
AnasayfaAnasayfa  KapıKapı  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 hamilelikte acil durumlar

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ReFRa
ADMİN
ADMİN
ReFRa


Mesaj Sayısı : 541
Kayıt tarihi : 17/07/09
Yaş : 35
Nerden : SAMSUN

hamilelikte acil durumlar Empty
MesajKonu: hamilelikte acil durumlar   hamilelikte acil durumlar EmptyC.tesi Tem. 18, 2009 7:21 pm

hamileHamilelikte acil müdahale gerektiren durumlar görülebilir. Kanama, karında şiddetli ağrı, baş ağrısı, sürekli kusma, suyun gelmesi ve ceninin hareketsizliği bunlardan birkaçıdır. Böyle bir durumda yapılacak ilk iş hemen acil yardım çağırmak ve hastaneye anne adayının durumuyla ilgili uyanlarda bulunabilmeleri için neler olduğunu görevlilere anlatmaktır. Uzman yardımım beklerken anne adayını sakinleştirmeli, yardımın yolda olduğunu ve bebeğin iyi olacağını söyleyip onu rahatlatmalısınız. Annenin durumunu izlemeli ve herhangi bir değişiklik olursa müdahale etmeye hazırlıklı olmalısınız.

Hamilelikte acilen hastaneye gidilmesini gerektiren bazı sorunlar görülebilir ve bunların bazılarında da hastaneye varmadan önce acil müdahalede bulunulması gerekebilir. Ancak hamile bir kadındaki belirtilerle ilgili herhangi bir tereddütü-nüz varsa, mutlaka tıbbi yardım bulmaya çalışmalısınız.
Erkekseniz ve tanımadığınız bir hamileye yardım etmeye çalışıyorsanız, size güvenmekte tereddüt edebileceğinden, yardım edecek bir kadın bulun.

GEBELİKTE BAYILMA
Aniden bayılan doğurganlık çağındaki bir kadının hamile olma olasılığı dikkate alınmalıdır. Asıl önemlisi, fenalaşmasının yaşamsal tehdit içeren ektopik hamilelikten kaynaklanma olasılığıdır.
Doğumu yaklaşmakta olan bir kadın bayılacak olursa, sırtüstü yatırılmamalıdır. Hamilenin rahmi, kanı kalbe geri taşıyan damarların üzerinde bulunur; bu yüzden, canlandırma ve kalp masajı uygulamaları, ancak hamile kadının bu damarlarda herhangi bir sıkışmaya neden olmayacak şekilde sol yanına doğru hafifçe döndürülmesi halinde etkili olur.

GEBELİĞİN BAŞINDA KANAMA
Gebeliğin ilk sekiz haftası sırasında meydana gelen herhangi bir kanama, bebeğin fallop tüplerinden birinde geliştiği ektopik gebeliğin (dış gebelik) habercisi olabilir. Kanama başlamadan önce, her zaman olmasa da, genellikle leğende hafif bir ağrı olur. Böyle bir durumda, kanaması çok az da olsa, hamile kadının acilen doktora gitmesi gerekir.
Kanamaya bir karın ağrısı eşlik ediyorsa, ya da hamile kadın kendini iyi hissetmiyorsa, özellikle de cildi solgunsa, başı dönüyorsa veya bayılacak gibi görünüyorsa, acilen doktor çağınlmalıdır.

Düşük
Hamileliğin başlarında (ilk 23 haftada) görülen kanamanın olası bir başka nedeni de düşüktür ve bu durumda gebenin acilen doktora gitmesi, ya da belirtilerin şiddetine göre bir hastaneye götürülmesi gerekebilir. Bazen yalnızca çok az miktarda kanamayla hafif bir karın ağrısı olabilir. Bu durum genellikle düşük tehdidi olarak adlandırılır ve doktorun tek önerebileceği yatak istirahati ve cinsel ilişkiden kaçınmak olacaktır.
Diğer durumlarda, düşükten kaynaklanan kanama çok şiddetli olabilir ve karnın aşağısında oluşan kramp benzeri ağrılar kanamaya eşlik edebilir. Düşüğün meydana gelmesi kaçınılmaz hale geldiğinde şok belirtileri bile görülebilir. Ayrıca, kanda gözle görülebilen plasenta ve cenin parçalan da bulunabilir. (Bunlar atılmamalı ve acil servis görevlilerine verilmelidir.) Bu tür şiddetli belirtilerde hemen hastaneye gidilmelidir, çünkü rahimdeki bütün parçaların çıktığından emin olmak için anestezi altında bir operasyon yapılması gerekebilir.

GEBELİĞİN SONUNDA KANAMA
Gebeliğin 23. haftasından sonra meydana gelen her kanama büyük ciddiyetle ele alınmalı ve hamile kadın hemen doktora götürülmelidir. Bu yalnızca gebeliğin bitimine kadar servikste bulunan servikal tıpadan kaynaklanan zararsız bir akıntı da olabilir. Ancak plasentanın kanadığına ya da rahimden ayrılmaya başladığına dair bir işaret olması da mümkündür. Bu tür plasentayla ilgili durumlar plasenta pre-via (ağrısız kanamaların olduğu durum) ve plasenta ayrılması (şiddetli ağrının olduğu durum) olarak bilinmektedir. Her iki durum da bebeğin yaşamını tehdit eder niteliktedir.

AMNİYON KESESİ
Dölyatağında bebeği saran zar tabaka normalde doğum başlangıcında yırtılır. Bu, amniyotik sıvının bolca akmasına ya da daha hafif bir sızıntıya neden olabilir. Ancak bazen bebek doğuma hazır olmadan su gelebilir. Böyle bir durumda bebeğin enfeksiyon kapmasını önlemek için hemen doktora gidilmelidir.

HAMİLELİKTEKİ KANAMALARDA YAPILACAKLAR

Hamileliğin başlarındaki ağrısız kanamalarda yapılacaklar:

- Hamile kadının olabildiğince rahat etmesini sağlayın.

- Hijyenik kadın bağı kullandığından emin olun.

- Mutlaka aynı gün doktora götürün. Hamileliğin başlarındaki şiddetli kanama ve beraberinde pıhtı geldiğinde:

- Hamile kadını düz yatırın ve bacaklarını yüksekte tutun.

- Baygınlık geçirmesi durumunda, soluk alışını ve nabzını birkaç dakikada bir gözlemleyin.

- Acilen tıbbi yardım bulmaya çalışın.

Hamileliğin 23. haftasından sonraki kanamada:

- Hamile kadını sol yanının üzerine yatırın.

- Solunumunu ve dolaşımını dikkatle takip edin.

- Acil servis ekiplerini çağırın
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://bebegim.forummum.com
 
hamilelikte acil durumlar
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» hamilelikte tehlikeli durumlar 1
» hamilelikte tehlikeli durumlar 2
» hamilelikte tehlikeli durumlar 3
» sezeryanın zorunlu olduğu durumlar
» hamilelikte kan tahlilleri

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bizim Mekan :: BEBEGİM YOLDA :: Gebelik döneminde sorunlarınız-
Buraya geçin: